Hastanın klinik veya laboratuar verilerine göre ya hemen taze transfer yapılır ya da gebelik şansını arttırmak advertına dondurulup daha sonra transfer edilir.
Bu aşamada, kadının hormonal ilaçlar alarak yumurtalıklarının daha fazla sağlıklı yumurta üretmesi sağlanır. Yumurtalıkların uyarılması, kadının vücudunun tepkisine bağlı olarak tedavi programı belirlenir ve ilaç dozajları ayarlanır. Bu süreçte, kadının sağlık durumu ve yumurtalık kapasitesi dikkatle değerlendirilir.
Bir sonraki aşamada, toplanmış olan kaliteli sperm hücreleri kadın rahmine transfer edilir ve spermlerin olası engelleri kolaylıkla aşarak doğrudan döllenmenin gerçekleştiği fallop tüpü adlı kanala ulaşması hedeflenir.
Aşılama, yumurtlama işlevini artırmak için doğurganlık tedavilerinin gardenımıyla veya kadının doğal yumurtlama sırasında gerçekleştirilebilir.
Bu sürecin sonunda yeterli hacimde foliküller elde edildikten sonra çatlatma işlemi yapılır. Ardından 36 saat sonra olgunlaşan yumurtalar toplanır.
Ancak hastalar tedaviye başlamakta genellikle zorlanırlar ve kendilerinde bir sorun olması konusunda kaygı duyarlar. Bu nedenle çoğu hasta tedavi ve tetkik öncesinde yumurta takibi yaptırıp ilişki takvimi almak ister. Bu noktada biz hekimler hastalarımıza doğru bilgilendirmeyi yaparız ancak hastamızın talebine dikkat etmeye de özen gösteririz.
Baba adayında sperm sayısının ve hareketliliğinin az, şekil bozukluğunun fazla olduğu durumlarda, kadında ise toplanan yumurta sayısının az, kalitenin düşük olduğu ya da yumurta zarının kalın olduğu durumlarda mikroenjeksiyon tekniği kullanılır. Ayrıca açıklanamayan kısırlık olgularında ve daha önce tüp bebek başarısızlığı yaşamış çiftlerde de Polycystic Ovary Syndrome mikroenjeksiyon tekniği uygulanır.
Tüp bebek tedavisi ile aşılama tedavileri aynı tedaviler değildir. Halk arasında bazı durumlarda birbirine karıştırılabilen tedavi yöntemleri olsalar da tamamıyla aynı detayları kapsamazlar.
konusu olmuştur. Eğer erkekte ciddi bir sperm sorunu varsa aşılama tedavisi yapılmadan direkt olarak tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Yumurta toplama işlemi sedasyon altında yapılır ve birkaç saat sonra mikroenjeksiyon yapılır. Döllenmeden sonra embriyo, rahime ne zaman transfer yapılması gerektiğini belirlemek için dikkatle izlenir.
Döllenme işlemi başarılı olduğu takdirde, embriyoların oluşumu ve gelişimi için uygun bir ortam oluşturulur.
Preimplantasyon genetik taramada ise belli bir hastalık araştırılmaz; tüm kromozomlar mümkün olduğunca olası bir genetik challenge için taranır.
Uygulanan hormon tedavileri ile birden fazla yumurta hücresi olgunlaştırılarak gebelik şansı artırılabilir. Bununla birlikte iğne ile gerçekleştirilen uyarılar sonucunda daha fazla sayıda olgunlaşmış yumurta elde edilir ve haplara oranla gebelik şansı daha fazla arttırılır.
Embriyo transferinin herhangi bir PCOS acı, sızı, ağrı ya da krampa neden olmaması nedeniyle işlem öncesinde anestezi uygulaması yapılmasına da gerek olmaz. ÇOkay ender durumlarda lokal anesteziye ihtiyaç olduğu bilgisini aktaralım.
Daha sonra erkekten elde edilen sperm hücreleri laboratuvar ortamında yıkanarak en kaliteli sperm hücreleri toplanır.